Lasses viltskola - utbildning inom jakt och vilt Om böckerna - älg, vildsvin, rådjur och småvilt Beställ direkt - beställ din jaktbok Pressmaterial - material om viltutbildning och jaktböcker
 

Om Lasse

Efter att ha läst den här boken, kanske du undrar vem den där Lasse är? Jag är född i början på 50-talet i Rydöbruk på gränsen mellan Halland och Småland, där min far drev ett familjeföretag med slakteri, charkuterifabrik och livsmedelsbutiker.
Företaget handlade i stor skala med vilt under höstarna; 200–300 älgar, 300–400 rådjur och ett par tusen småvilt per år. Det var där jag fick mina grundkunskaper om styckning och tillvaratagande av vilt. Det var en gedigen utbildning, eller praktik kanske det skall kallas för. Jag fick börja från början med att rensa tarmar, städa, diska, passa rökskåpen, kokskåpen och kokgrytorna. Det var mycket som jag då tyckte var ointressant och tråkigt. Så småningom blev det korvstoppning, hackkörning (till korvsmeten) och allt annat som hörde chark-tillverkning till. Vad det gäller styckning, så började jag med att skära ner köttfärskött till malning. Därefter fick jag “träna” på att stycka suggor. Nu förstår jag hur nyttig och lärorik skola det var men då var det inte alltid så roligt. Senare under min yrkeskarriär har jag utbildat både gesäller och mästare inom styckningsskrået.

Viltet köpte företaget direkt från jägarna och jaktlagen, oflådda men urtagna. Det var älg, rådjur och småvilt. Fasaner, rapphöns och sjöfågel köptes från godsen runtom i Halland och Skåne, även de med ”pälsen” på. En del jaktlag och jägare ville sälja älgen på rot, där den låg. Då krävdes en stor plånbok och gott omdöme när det gällde att uppskatta vikten på älgen och hur stor skottskadan var. (De älgarna hade aldrig mer än ett skott i sig…!) Det blev många dråpliga och intressanta affärs-uppgörelser, som nästan alltid slutade med att alla var nöjda – mest far, tror jag. ”Där gjorde vi en bra affär”, fick jag ofta höra i lastbilen på väg hem med älgen eller älgarna på flaket.
Skog, djur och natur är mitt och min familjs stora intresse. Och det är framför allt jakt och hundar som ligger oss varmt om hjärtat. Mina två vuxna söner jagar båda. Den ene är också stor fiske- och fotograferingsentusiast medan den andre ägnar mycket av sin tid till hunddressyr med inriktning på tull- och polishundar. Äpplen faller inte så långt från trädet!
Mitt eget jaktintresse började redan när jag som fyraåring var med far och jagade hare. Och som sexåring sköt jag på min första hare! Lugn – det var med ett ollongevär jag fått av en god vän till far. Han hade förresten en beagle, som hette Snobben, som ”gubbarna” sa vara en mycket duktig jakthund. Det var min första kontakt med hundrasen beagle, en ras som jag också senare har fastnat för. I dag är jag inne på min 5:e beagle. Hon tog för övrigt sin första har-etta på drevprov, bara 11 månader gammal. Jag är även ordförande i Hallands Beagleklubb sedan några år tillbaka. Min andra favorithundras är pointer, den engelska stående fågelhunden, som jag är uppvuxen med. Vi hade alltid minst en i mitt föräldrarhem.
Som du kanske förstår, är jag idag en inbiten småviltsjägare, där samarbetet mellan hunden och hundföraren är det stora intresset.

Efter jag lämnade familjeföretaget, har jag drivit livsmedelsbutik, varit utbildningsledare för mat och färskvaror på ICA-skolan och säljare/produkt-utvecklare på Nordfalks Industri AB (Santa Maria) åt Sveriges och Norges livsmedels-industrier.
Sedan några år tillbaka driver jag en egen konsultfirma med inriktning på verksamhetsanalyser och utbildning för småföretag inom livsmedels-branschen samt kursverksamhet och föredrag. För något år sedan genomförde jag studiecirkeln “Helge fyra” tillsammans med bland annat Studiefrämjandet och Svenska Jägareförbundet. 1200 deltagare i region väst lärde sig urtagning, flåning, skott-rensning, styckning och matlagning. Hygienen, gick som en röd tråd genom alla momenten. Jag har också varit gästföreläsare på Grythyttans livsmedels-högskola för kockar i ämnet ”Enkel charktillverkning i restaurangköket”. Min egen kockutbildning avbröt jag dock på grund av hemlängtan från utlandet.

De erfarenheter som jag fått som styckmästare och charkuterist och genom arbetet i familjeföretaget, på ICA-skolan och Nordfalks, har jag kompletterat med studier i livsmedelsteknik och en del forskning inom kött och chark-tillverkning. Det har gett mig en förståelse för hur allt från urtagning till matlagning, hänger ihop som en helhet och hur oerhört viktigt det är med hygienen i alla led.

Det finns mycket okunskap och det slarvas mycket i skogen och i slaktbodarna med passning, flåning, hängning och styckning, som gör att viltköttet inte blir den delikatess det kan och borde vara. Det kanske i och för sig inte är så förvånande, med tanke på vad man ofta får se i facktidskrifter eller på tv när så kallade experter tar ur vildsvin, rådjur eller älg – blodigt, smutsigt, obekvämt och ohygieniskt.

Min vision och mission, är att jag med Lasses viltskola skall dra mitt strå till stacken, för större kunskap bland jägarna och bättre viltkött på tallrikarna. Jag vill inte skriva någon på näsan och säga att si eller så skall eller måste du göra, men jag vill gärna komma med förslag på hur du kan göra för att få bra resultat och jag vill att du skall veta vad som händer med köttet om du gör på det ena eller andra sättet.

Jag vill att vi jägare skall visa både oss själva och den icke-jagande allmänheten vilken delikatess viltkött är. Men i många fall måste vi då skärpa oss och bara leverera förstklassiga råvaror. Då kommer vi också att få bra betalt för vårt kött.

Är det något du vill diskutera kring viltkött och dess hantering eller något som du vill att jag skall ta upp mer eller mindre av i kommande böcker och utgåvor, hoppas jag att du kontaktar mig via

www.devella.se/lassesviltskola